Dietetycy stawiają sprawę jasno – codziennie należy jeść przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. To absolutne minimum, abyśmy dostarczyli naszemu organizmowi pełnej gamy substancji odżywczych. Ważne jest przy tym, aby spożywać je pod jak najmniej przetworzoną postacią – najlepiej więc jest jeść surowe i świeże owoce i warzywa.
Dobrze również kierować się sezonowością, ponieważ produkty właściwe dla danego sezonu są tańsze, a przy tym nie muszą być konserwowane. Poza tym ważny jest smak – każdy z nas wie, że truskawki z czerwca są o niebo lepsze od tych, jakie importowane są do Polski w styczniu.
Czym jest owa porcja?
Należy to dosadnie powiedzieć – plasterek ogórka czy liść sałaty nie stanowi rekomendowanej porcji. Porcja równa się objętości wynoszącej szklankę – przy czym więcej witamin znajdziemy w soku. O wiele łatwiej jest spożyć wszystkie składniki odżywcze zawarte w kilogramie marchewek, jeśli po prostu wsadzimy korzenie do sokowirówki. Przeżuwanie takiej ilości warzyw zajęłoby nam godziny. Z kolei warzywa i owoce, które nie zostały poddane żadnej obróbce, posiadają taką przewagę, że zawierają dużą ilość błonnika. Warto więc codziennie pić przynajmniej jedną szklankę świeżo wyciśniętego soku – ewentualnie soki jednodniowe w szklanych buteleczkach – a pozostałą część diety uzupełniać warzywami i owocami w swej niezmienionej formie.
Jak jeść więcej owoców?
Owoce to doskonałe źródło energii. Zawierają przy tym wiele cennych składników, które odżywiają nasz organizm i mobilizują do działania. Te dwie cechy sprawiają, że owoce to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Tym bardziej, że nie brakuje wielu przepisów na smaczne koktajle właśnie na bazie owoców. Dlatego zamiast tradycyjnej kanapki, warto wprowadzić śniadania z koktajlów owocowych. Owoce warto dodawać do wszystkiego, do czego pasują – owsianki, kasz, a nawet traktować je jako przekąski imprezowe. Równie łatwo można zabrać je ze sobą do pracy lub wychodząc na miasto – wystarczy pokroić ulubione owoce w ćwiartki i umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku.
Warzywa – jak zwiększyć ich spożywanie?
Żeby jeść więcej warzyw należy wprowadzić złotą zasadę – przynajmniej jedna sałatka dziennie. Tak naprawdę taka duża porcja zielonych liści z dodatkiem pomidora, cebuli, papryki i ogórka stanowi o wiele więcej niż jedną zalecaną porcję. Jednak taka przesada wyjdzie nam na zdrowie. Wiele interesujących przepisów z wykorzystanie warzyw znajdziemy na blogach wegańskich, gdzie autorzy bazują na wykorzystaniu produktów roślinnych. Możemy również trzymać się tego, by zawsze do końca zjeść napoczęte warzywo. Wtedy do kanapek nie zjadamy dwóch plasterków, ale całego pomidora. W sieci znajdziemy pełno przykładów na alternatywne przepisy z wykorzystaniem warzyw – makarony z cukinii, lasagne z selera czy gulasze warzywne są naprawdę smaczne, a przy tym niskokaloryczne i zdrowe.
W lato prościej, bo to szybkie, chłodne i orzeźwiające, szczególnie jeśli mowa o owocach, ale zimą znacznie trudniej…